haaruitval bij Chemo

Haaruitval door chemo, Mutsje of een Haarwerk

Een op de drie mensen krijgt met kanker te maken werd ons verteld. Hier schrik je wel even van als je dit hoort. Mijn ouders hebben kanker gehad. Mijn moeder heeft chemobehandeling doorstaan en daardoor kreeg ze haaruitval. Kies je dan voor een mutsje of voor een haarwerk, wat zijn dan de kosten, kun je een vergoedingen krijgen voor een haarwerk en wanneer komt je haar weer terug? lees hier de antwoorden op deze vragen!

Haaruitval door chemo

Niet van alle soorten chemotherapie krijg je haaruitval,  maar het is een bekende bijwerking. Ik moet zeggen dat ik er wel van schrok hoe snel dit eigenlijk ging bij mijn moeder. Maar dat heeft ermee te maken dat je in het begin niet zoveel van de ziekte afweet. Want toen ik het slechte nieuws hoorde dat mijn moeder kanker had was dat een hele shock! En ik dacht maar een ding, namelijk dat ze dood zou gaan. Inmiddels weet ik meer, er is veel mogelijk en je kunt genezen van kanker. Het haaruitval begint meestal  vanaf 10 to 17 dagen na de eerste behandeling. Bij mijn moeder hebben we het haar kort geschoren net voordat zij haar tweede chemo kreeg. Ze had al een kort kapsel. Als je lang haar hebt zou je ook voordat de chemo’s starten het haar kort kunnen knippen. En als je dan uiteindelijk geen haar meer hebt dan kun je voor een haarwerk kiezen of een mutsje. Mijn moeder gebruikte een mutsje. De eerste had ze gekocht in het ziekenhuis en deze waren best aan de prijs, maar ze heeft een handige zus die de mutsjes in meerdere kleuren voor haar heeft gemaakt. De mutsjes zijn ook online te koop.

Mutsjes

De online shop mooihoofd.nl heeft een groot assortiment aan Comfort mutsjes, niks meer knopen of wikkelen. Zachte ademende stoffen in de meest uiteenlopende modellen van basis tot luxe.  Verder hebben ze ook nog in hun assortiment zachte jersey haarbanden verwerkt van echt haar. Je kunt het dan samen dragen met een mutsje pet of hoofdoek. Trendy! en goedkoper dan een haarwerk. Service van mooihoofd.nl is een snelle levering en gratis verzending vanaf € 70 en je kunt achteraf betalen. Vind hier meerdere webwinkels met mutsjes

Haarwerken

Kies voor een erkende levarancier zoals Franskoopal in Groningen. De erkende haarwerkleverancier wordt jaarlijks getoetst om na te gaan of de haarwerkspecialist nog aan de strenge eisen voldoet. Service van franskoopal: voor maathaarwerken streven wij naar een levertijd van uiterlijk 12 weken. Tevens kunnen haarwerken worden uitgezocht en daarna, zonder enige verplichting of kosten, een half jaar gereserveerd blijven.  Zie hier de online collectie haarwerken van franskoopal, deze verschillende modellen hebben zij standaard op voorraad. Benieuwd naar de gehele collectie? Neem dan contact op of ga bij ze langs. Vind hier een ander erkende haarwerkspecialist. 

Kosten van een haarwerk

Vanaf  € 300-, zijn er  confectiehaarwerken te koop. Dit is met synthetisch haar. Een haarwerk van echt haar dat met de hand is geknoopt en volledig op je hoofd is aangepast kost al gauw  € 1000-, of meer.

Vergoeding voor een haarwerk

Vanuit de basisverzekering heb je recht op een vergoeding voor een haarwerk. Er geldt een maximale vergoeding van € 443 (2020). Als het haarwerk duurder is, zal het verschil door jezelf moeten worden bijbetaald tenzij je een aanvullende verzekering hebt. De zorgverzekeraar zal eerst vergoeden vanuit de basisverzekering (eigen risico van toepassing) en vervolgens bekijken wat de aanvullende verzekering daarbovenop nog vergoedt. De vergoeding kan bij veel zorgverzekeraars ook gebruikt worden voor een andere vorm van hoofdbedekking zoals mutsjes of een hoed. *Om precies te weten welke vergoedingen je kunt krijgen is het handig om contact op te nemen met de zorgverzekeraar of de polisvoorwaarden te raadplegen.

Bijdrage Sociale Dienst

Kun je de eigen bijdrage voor een haarwerk niet betalen, dan kan de Sociale Dienst misschien een bijdrage leveren. Hiervoor moet je zelf contact op nemen met de Sociale Dienst in je woonplaats.

Wanneer groeit het haar weer

Het haaruitval is gelukkig tijdelijk en groeit na enkele maanden na de laatste chemotherapie weer aan. Mijn moeder kreeg haar eerste donshaartjes na 6 weken. Het teruggegroeid haar kan wel een andere structuur en kleur hebben. Mijn moeder had veel krullen, bijna kroeshaar, en het was veel dunner. Ik denk dat het ongeveer een jaar heeft geduurd voordat ze weer haar eigen structuur en haar dikte terug had. Gebruik professionele haarproducten ik verkoop ze in mijn salon! zoals Kitoko Arte Ultimate Finish Hairspray, Kitoko Oil Treatment Cleanser , Affinage Kitoko Oil Treatment. lees hier meer. Laat je baby haren maar weer shinen!

Hoe gaat het nu met mijn ouders

Natuurlijk, de wetenschap en het geluk dat er geen uitzaaiingen waren, maar ook een hele GROTE portie positief denken en humor,  heeft er aan bijgedragen dat mijn beide ouders nog leven. Mijn moeder is al een aantal jaren genezen verklaard en  mijn vader ook sinds deze week (Augustus 2021), dus daar hebben we wel even op geproost! Ze hebben natuurlijk heel veel dingen moeten inleveren, en vullen ze elkaar aan wat ze niet meer kunnen. Zelf zeggen ze altijd: twee halven is ook een! Ik ben super trots op ze en blij dat ze er nog zijn.

Kika, Stichting haarwensen en De haarstichting:

Wat doet Kika

550 kinderen krijgen per jaar kanker in Nederland. KiKa werft fondsen voor vernieuwend onderzoek en andere activiteiten op het gebied van kinderkanker, gericht op minder pijn tijdens behandelingen, meer genezing en een hogere kwaliteit van leven op latere leeftijd. steun kika

Haar doneren, wat moet je weten:

Stichting Haarwensen

Stichting haarwensen schenkt haarwerken aan kinderen tot en met 18 jaar. Ze bieden kosteloos kinderen de keuze uit een grote collectie haarwerken van hoge kwaliteit. Dit word mogelijk gemaakt door onderanderen donaties van haar. Zonder deze donaties kunnen ze kinderen niet verblijden met een prachtig haarwerk. Deze kapsalons werken mee aan haardonatie Haar doneren aan Stichting Haarwensen: *De lengte van het haar dient minimaal 30 cm te zijn. *Alle natuurlijke haarkleuren, behalve grijs haar, zijn welkom. *Het haar schoon, droog en in een vlecht toesturen. *Het haar dient zacht en soepel aan te voelen. *Geverfd, behandeld en geblondeerd haar kunnen wij niet gebruiken.

De Haarstichting:

De Haarstichting helpt financieel minder bedeelde vrouwen met borstkanker kosteloos aan een prachtig haarwerk van echt haar. Ze kunnen dit project niet realiseren zonder hulp! Waar moet je aan denken als jij je haar wil doneren aan De Haarstichting: *Alle natuurlijke haarkleuren zijn welkom, geverfd haar ontvangen we ook graag! *De minimale lengte bedraagt 30 centimeter. *Indien mogelijk het haar droog, schoon en in een staart opsturen. *Grijs haar kunt u ook doneren. *Haar vergaat niet, dus als je nog een oude afgeknipte vlecht hebt, die mag ook opgestuurd! Wist je dat je ook een gebruikte pruik kunt doneren aan De haarstichting, lees hier meer over. Ik heb nu een aantal jaren meegewerkt aan haardonatie maar ik heb besloten om hier mee te stoppen!   *Heb je naar aanleiding van deze BLOG vragen of een aanvulling? Ik hoor ze graag. Bron: kanker.nl,De haarstichting ,mooihoofd.nl,franskoopal,zorgwijzer.nl,kika,stichting haarwensen en mijn ouders

Labels:, , , ,

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.
0