hoofdluis

Hoe behandel je hoofdluis!

Je hebt hoofdluis

Je hebt de kriebels en hoofdluis ontdekt, onderneem dan direct actie! Want hoofdluis verspreidt zich erg snel. Een jonge luis is na 7 tot 10 dagen volwassen en is dan rijp om zelf weer eitjes te leggen. De luis leeft ongeveer een maand en legt in die tijd 250 eitjes. Snel de behandelen starten is daarom erg gewenst. Besmetting van  hoofdluis heeft niets te maken met gebrek aan hygiëne. Jong en oud kan hoofdluis krijgen. Kinderen hebben meer kans op besmetting door het spelen, knuffelen en bijvoorbeeld selfies maken.

 Behandeling van hoofdluis

Controleer uw gezin met een luizenkam en behandel gelijktijdig alle gezinsleden bij wie hoofdluizen of neten zijn geconstateerd. Gebruik dan  de uitkambehandeling. Reinig de luizenkam elke keer goed om besmetting binnen het gezin tegen te gaan. Controleer regelmatig het haar van alle gezinsleden met een  luizenkam. Waarschuw ook de omgeving waarmee u in contact bent geweest.
 Hoe werkt de uitkambehandeling:
Twee weken het haar elke dag kammen met een netenkam, Als alleen het kammen  niet voldoende resultaat oplevert gebruik dan een ook een hoofdluismiddel. Er zijn verschillende producten verkrijgbaar om hoofdluis te behandelen.
 • Maak het haar nat. Verdeel conditionair door het haar.
 • Houd het hoofd voorover boven een wasbak of een stuk wit papier.
 • Kam met een netenkam het haar drukkend over de hoofdhuid het haar van achter naar voren
 • Vastgeplakte neten kun je evt proberen met  uw nagels te verwijderen.
 • Veeg tijdens de kambeurt de kam regelmatig af aan een stuk keukenpapier.
 • Spoel vervolgens de conditionair  uit het haar.
 • Maak de kam na gebruik schoon met water en zeep.

Fabels over hoofdluizen

Vroeger werd er gedacht dat je het huis extra moest schoonmaken om herbesmetting te voorkomen er werd geadviseerd om beddengoed te wassen, extra stofzuigen of knuffels etc. in zakken te doen of in de vriezer te leggen. echter is dit achterhaald. Ook kun je niet herbesmet worden door jassen mutsen of bekleding. Een hoofdluis heeft altijd warmte nodig. Een hoofdluis moet regelmatig bloed kunnen drinken. Als dit niet lukt dan is de luis verzwakt om zich te kunnen voortplanten. Luizen houden zich daarom altijd stevig vast aan haren en lopen alleen via  haren over naar een andere gastheer. Er zijn drie dingen wat wel extra aandacht nodig heeft:
 • Haarborstels, tenzij van plastic en uit één geheel gemaakt zijn zoals de Tangle Teezer. Bij het borstelen kunnen er haren met luizen er aan in terecht komen. Een luis is lichtschuw en kan zich daarbij in de kleine openingen van de borstel verstoppen.
 • Haarelastieken, tenzij van plastic en uit één geheel gemaakt zijn zoals Invisibobble Elastieken. Bij het uittrekken kunnen er haren met luizen er aan in terecht komen. Een luis is lichtschuw en kan zich daarbij in de kleine plooitjes van het elastiek verstoppen.
 • Bont, is van echt haar waardoor een luis mogelijk de bontkraag kan aanzien voor zijn gastheer.
Buiten deze 3 dingen hoeft u dus niets te schoonmaken, stofzuigen of in zakken te doen.

Vier tips om luisvrij te blijven:

 1. Draag de haren omhoog bijvoorbeeld in een knot! of strakke vlecht. Losse haren of lange staarten komen eenvoudiger in aanraking met het haar van een ander waardoor luizen kunnen overlopen.
 2. Gebruik haarborstels en haarelastieken waar geen luizen in kunnen nestelen! Luizen verplaatsen zich  via haren en in borstels en elastieken komen echter veel haren (met mogelijk luizen) terecht.
 3. Vermijd echt bont!
 4. Pas wekelijks de kam behandeling toe. Door dit wekelijks te doen heb je iedere week zekerheid dat je hoofdluisvrij bent. Wanneer je toch een luis vindt, dan heeft die luis niet langer dan één week de tijd gehad om zich te verspreiden en vermenigvuldigen.

Mijn eigen luizenervaring

Mijn dochter met erg dik en lang haar kreeg in de brugklas luizen. Ik heb ervoor gekozen om ook direct een luizenmiddel te gebruiken  samen met de uitkambehandeling ze was er snel vanaf. Tip! voor het uitkammen bij erg lang en dik haar zoals gewend kammen met een netenkam en gebruik een handdoek over de schouders dit werkt makkelijker dan voorover. Lees ook: Mijn kind is bang voor de kapper praktische tips!
bron: hoofdluizen, RIVM, Luizenkliniek

Labels:, , ,

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.
0